Close

Blog

Geef huisstofmijt geen kans in bed - maandag 21 oktober 2013

HuisstofmijtallergieIn Nederland heeft ongeveer 25% van de bevolking last van een allergie. Huisstofmijt is één van de belangrijkste veroorzaker van allergie. Geschat wordt dat ongeveer 5 tot 10 procent van de mensen klachten heeft. Bij patiënten met astma is dit percentage zelfs 50 tot 75 procent.

De herfst is een topseizoen voor de huisstofmijt, het wordt steeds vochtiger en de temperatuur schommelt. En dus sluiten we onze ramen en deuren en zetten we de verwarming weer aan. Maar warmte en vocht zijn net de ideale groeiomstandigheden voor huisstofmijten. Veel mensen denken dat ze verkouden zijn, maar naar schatting zijn er 2 miljoen mensen in Nederland die last hebben van huisstofmijtallergie zonder dat ze dit weten. Door de jeukende ogen, kriebelhoest of loopneus denken deze mensen vaak dat ze last hebben van een verkoudheid of een griep, terwijl ze eigenlijk allergisch zijn voor huisstofmijt.

Huisstofmijtallergie

De huisstofmijt is een klein beestje die lijkt op een spin alleen is de huisstofmijt maar 0,3 mm groot, die niet zichtbaar is voor het blote oog. Huisstofmijten houden van een hoge luchtvochtigheid. Bij een vochtigheid onder de 45% kunnen ze niet overleven en drogen ze gewoon uit. Daarom houden ze van warme matrassen, hoofdkussens en bedlinnen. Daar is immers veel vocht en voedsel. Maar ze komen ook voor in gestoffeerde meubels en vloerbedekking.

Vergroting van een huisstofmijtHet beestje voedt zich voornamelijk met huidschilfers en transpiratievocht. In een bed kunnen wel 1 miljoen huisstofmijten leven. Bij allergie voor huisstofmijten ben je niet allergisch voor het beestje zelf, maar voor de uitwerpselen van de mijten. Als je last hebt van huisstofmijtallergie kun je hinder hebben van astmaklachten, benauwdheid, eczeem, niezen, een verstopte neus of juist een loopneus, hoofdpijn en tranende en jeukende ogen. Bij de geringste beweging in bed komen de uitwerpselen in de lucht, worden door u ingeademd en kunnen op die manier allergische klachten veroorzaken. Het grote probleem is dat u direct moet ingrijpen als u hiervan last hebt. Als u geen maatregelen treft zou u na enkele jaren grotere problemen kunnen krijgen en zal de allergie steeds verergeren. Astma is hiervan het meest voorkomende voorbeeld. Huisstofmijten brengen geen ziektes over en zijn niet vernielzuchtig. Wie niet allergisch is merkt hun aanwezigheid niet op.

Hoe mijten te voorkomen?

Door het nemen van enkele eenvoudige maatregelen kan de hoeveelheid huisstofmijten in de leefomgeving sterk worden verminderd. Deze allergie wordt vooral aangepakt door te werken met ondoorlaatbare matrashoezen, die zijn vervaardigd uit hoogwaardig huisstofmijtwerend materiaal.

Het belangrijkste wat u kunt doen om huisstofmijten minder een kans te geven:

 1. Houdt u slaapkamer goed schoon en ventileer elke dag. Zorg voor een lage luchtvochtigheid (onder de 50%).
 2. Bescherm je matras met een TENCEL® waterdicht hoeslaken. De unieke TENCEL® vezel zorgt ervoor dat de groei van het aantal huismijten wordt beperkt met 95% ten opzichte van conventionele vezels zoals katoen. 

  Daarnaast vermindert TENCEL® de groei van bacteriën op een natuurlijke manier zonder chemische toevoegingen.  In vergelijking met synthetische vezels stijgt het aantal bacteriën tot 2000 keer.

  Tencel heeft tot 2000x minder bacterie groei dan andere vezels
 3. Gebruik Bamboe beddengoed. Bamboe is van nature resistent tegen huisstofmijt en voorkomt vorming van schadelijke bacterieën en schimmels.
 4. Sla je bed open. Een onopgemaakt bed is een hel voor huisstofmijt en helpt bij het uitroeien van de diertjes, blijkt uit onderzoek. Wanneer ons bed netjes is opgemaakt, verdampt het vocht van ons nachtje slapen minder snel waardoor de huisstofmijt zich de koning te rijk voelt. Wanneer we ons bed echter onopgemaakt achterlaten verdampt het vocht sneller waardoor de diertjes stilletjes uitdrogen.
 5. Was wekelijks je beddengoed.
 6. Neem bij voorkeur geen huisdieren. Huisdieren verhogen het risico op huisstofmijten in de woning.
 7. Plaats geen (droog)bloemen of planten in je slaapkamer ter voorkoming van extra stofvorming.

In onze volgende blog gaan we dieper in op het nieuwe vezeltype Tencel.

Opmerkingen (1)
Zo slaap je lekker tijdens warme nachten- woensdag 25 juli 2012

Nu de temperatuur eindelijk zomerse waarden begint aan te nemen, is het soms een uitdaging in slaap te vallen. De temperatuur van je slaapkamer loopt aardig op. Je valt maar niet in slaap. Je ligt te zweten, woelen, draaien, zuchten, in bed, uit bed en nog steeds niet slapen.

Wordt je lichaamstemperatuur door de omgeving op een te hoog niveau gehouden dan stoort dat je slaap, je lichaam kan zijn warmte niet goed kwijt en daarom slaap je slecht. De hogere temperatuur maakt je als het ware te actief, dan lig je te woelen en te draaien.

Om in slaap te vallen, moeten we eerst afkoelen; je lichaamstemperatuur en de slaapcyclus van de hersenen zijn sterk met elkaar verbonden. Dat is de reden dat hete zomeravonden een rusteloze nacht kunnen veroorzaken.

Koel slapen

Koel slapen op een roze wolk Natuurlijk kun je de ventilator aanzetten of het raam openzetten maar veel mensen liggen graag onder koel beddengoed. Mensen willen graag iets om zich heen hebben. De oplossing voor koel slapen en nachtelijk zweten is bamboe beddengoed. Door de goed ademende, vochtabsorberende en ventilerende werking van bamboe is dit ideaal materiaal bij warme nachten. Bamboe biedt een aangenaam koel gevoel dat zorgt voor een betere en comfortabele nachtrust. Door de sterk absorberende gaatjesstructuur van de bamboestof, neemt het 2x sneller (transpiratie)vocht en transpiratie op dan katoenen bedtextiel. Bovendien is het antistatisch, waardoor de bamboestof niet aan de huid kleeft bij warm weer.

Zacht, luxe en comfortabel bedtextiel

Iedereen die bamboe bedtextiel voor het eerst voelt, verbaast zich over de zachtheid van het materiaal. Bamboestof heeft het luxueuze gevoel van zijde en kasjmier. Het buitengewone comfort van het bamboe beddengoed wordt versterkt door de sterke absorberende eigenschappen van bamboe om vocht weg te voeren van het lichaam, het textiel houdt u droog en comfortabel tijdens het slapen. Bamboe bedtextiel is daarnaast van nature anti-bacterieel. Mensen met een gevoelige huid zullen merken dat beddengoed van bamboe opvallend glad, niet-schurend en hypo-allergeen is.

Bamboe bedtextiel, beter voor mens en milieu

Bamboe is heel trendy en bezig met een enorme opmars binnen de mode-industrie. Niet alleen vanwege zijn milieuvriendelijke eigenschappen maar ook vanwege de luxe uitstraling en de zijdezachtheid. Bamboetextiel is een goede vervanger voor katoen en vele maler schoner en zachter dat het pesticidenvretende katoen. Met zijn natuurlijke, biologische en milieuvriendelijke eigenschappen wordt bamboe steeds meer gebruikt in de textiel- en kledingindustrie.
In Amerika, Engeland en Australië zijn bamboe producten (kleding, bed-en badtextiel) al veel langer op de markt. In Europa is het een product in opkomst.

Pandavriendelijk

Panda eating bambooDe pandabeer leeft in het middengebergte in centraal China. De panda trekt al etend naar plaatsen waar de lagere bamboesoorten goed bereikbaar zijn. De Moso bamboe, heeft geen bladgroei op de eerste 5 meter van de stam en is daarom voor de panda geen voedselbron. Moso bamboe is afkomstig van, door boeren beheerde, plantages in de provincies Fujian, Zhejiang,  Jiangxi en Anhui. Deze provincies zijn ver verwijderd van de regio waarin panda’s leven.

Volg ons via RSS!

Opmerkingen (0)
Welkom!- dinsdag 24 juli 2012

Op deze Sensa di Lusso blog gaat het over allerhande weetjes en (achtergrond)informatie over de nieuwste ecostoffen Bamboe en Tencel. We vinden het erg leuk als u reageert op onze artikelen. Tips, ideeën en vragen zijn meer dan welkom.

Welkom bij Sensa di Lusso

Kenmerken welkom, blog, tips
Opmerkingen (0)